MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI'NDA FARKINDALIK YARATTILAR
DENİZLİ GÜNDEMPamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (DTBMYO) El Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca önderliğinde, 1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nda hayata geçirilen #biryumakumtdenizliprojesi ile Denizli’nin en kalabalık meydanlarından biri olan Bayramyeri’nde insanlar ile bire bir iletişime geçerek erken tanı konusunda farkındalık oluşturuldu.
İlki 2017 yılında 01-07 Nisan Kanser Haftasında Pamukkale Üniversiteleri Hastaneleri bahçesinde gerçekleştirilerek büyük beğeni ve ilgi toplayan #biryumakumut projesi, 1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nda #biryumakumutdenizli adı ile Bayramyeri Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte farkındalık yaratmak için destekte bulundu.
Başladığı ilk günden itibaren giderek büyüyen ve tüm Türkiye’den destek alan proje bu yıl Denizli’nin en uğrak meydanları olan Bayramyeri Meydanı ile 15 Temmuz Delikli Çınar Şehitler Meydanı’nda bulunan ağaçları, saksıları, bankları ve arabaları renkli örgü motifler giydirerek kanserde erken tanının hayat kurtaracağına dikkat çekerek ve farkındalık yaratıp hayatta kalma oranını yükseltti. Bu projede yer almanın tek şartı, kanser simgesinin bulunduğu motifi örmeden önce KETEM’e giderek kanser taraması yaptırmaktı. Sosyal medya desteği ile de Türkiye’nin birçok ilinden kanser simgesinin bulunduğu yaklaşık 10 bin motif kargolar ile Denizli’ye geldi.
Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (DTBMYO) El Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’nın yürüttüğü Denizli Bayramyeri Meydanı’nda gerçekleştirilen #biryumakumutdenizli Projesi, kanserde erken tanının önemini vurgulanarak, ülke genelinde yaklaşık 10 bin kişinin kanser taramasından geçmesine vesile oldu. Çoğu kişide bir kanser problemi olmadığı görülürken, #biryumakumut projesi sayesinde kanser olduğu öğrenenler de oldu. Bu aşamada bir kişinin dahi hayatına dokunabilinir diye çıkılan bu yolda birçok kişinin hayatına dokunuldu. KETEM’e gitmeleri konusunda yönlendirmeler yapan #biryumakumut proje ekibi bu konudaki çalışmaları ile kanserden değil geç kalmaktan korkun demek için çeşitli renklerdeki örgü motifleri kullanarak bir yandan da, sanatın sokağa yansımasını da göstermiş oldu.
1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nda Bayramyeri Meydan’ında gerçekleştirilen etkinliğe Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, İl Sağlık Müdürü Dr. Berna Öztürk, Denizli Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ile birlikte çok sayıda vatandaş ve öğrenci katılım gösterdi.
Etkinliğin açılışında konuşma yapan Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca şunları kaydetti; ‘‘çoğu zaman bu tür rahatsızlık ve hastalıkla toplumda gizlenir, ancak ben haykırarak söylüyorum ki benim yaşadıklarımı kimse yaşamasın. Benim gibi erken tanı ile hayatta kalabilenlerin hayata tutunmayı başaranların ortak görüşü nefes almanın ne kadar değerli olduğudur. 1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nda lütfen taramalarınızı yaptırınız ve umut dolu günlere merhaba deyiniz.’’
Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okcu yaptığı konuşmasının sonunda çok sayıda yaptığı örgü motifleri ile projeye destek veren Rahime Semerci’ye teşekkürlerini sunarak çiçek takdim etti.
Etkinliğin açılışında konuşma yapan Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, ‘‘Pamukkale Ünivesitesi olarak en büyük görevlerimizden bir tanesi topluma hizmet noktasındaki görevlerimizdir. Bu kapsamda PAÜ Denizli Teknik Bilimleri Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Başkanı Sayın Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’nın önderliğinde üniversitemizin yerleşkesinde başlatılan bu proje, tüm Türkiye’ye mal olan bir proje halinde geldi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Zolan, Denizli İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. Berna Öztürk’e, Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’ya katkılarından ve projemize verdikleri büyük emeklerden dolayı Üniversitem adına ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum.’’ şeklinde konuştu.
Etkinliğin açılışında konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Berna Öztürk, ‘‘Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılan Ulusal Kanser Sağlık Taraması ile birlikte de başta meme kanseri olmak üzere serviks ve kolon kanserleri taramaları yapılmaktadır. Ancak sesimizi duyuracak herkese ve her organizasyona gerçekten ihtiyacımız var. Biz de bu ayın başında geniş bir katılımla Denizli ‘Pembe Şehir’ olsun diye bir proje başlattık. Hemen hemen projenin başlama aşamasında Ayşegül Hocam ile tanıştım ve onların bu güzel projesini gördüm. İnanıyorum ki onlarla birlikte Büyükşehir Belediyemizin desteği ve Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğümüzün kanser taramaları konusundaki hassasiyeti ile birlikte Denizli bir bütün olacak. Bütün sivil toplum kuruluşları ile birlikte Denizli gerçekten ‘Pembe Şehir’ olacak diyorum. Denizli Türkiye’ye örnek bir şehir olsun. Kanser taraması yapılmadık hiçbir kadın kalmasın diyoruz. ‘Pembe Şehir’ olmak için #biryumakumutdenizliprojesi ile birlikte ‘bir yumak umut’ diyelim’’ şeklinde sözlerini tamamladı.
Etkinlikte konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan ise şunları kaydetti; ‘‘1-31 Ekim Meme Kanserinde Farkındalık Ayı’nda hanım kardeşlerimize ve öğrencilerimize tüm vatandaşlarımıza her alanda her yerde, sağlık, eğitim gibi konularda kurumlarımızla beraber çalışarak, Büyükşehir Belediyesi olarak bu tür hizmetler içinde bulunarak destek vermeye devam edeceğiz.’’ şeklinde ifade etti
Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca’ya ise proje çalışmalarından ve katkılarından dolayı Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan çiçek takdim etti.
İlginizi Çekebilir