© Haber20Denizli 2022

Mavi lacivert sularda Bodrum guleti

MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Mavi lacivert sularda süzülen ünlü Bodrum guletlerinin 45 yıllık ustası Yılmaz Dinç, 17 yaşından beri bu eşsiz gemilere hayat veriyor.

Hayatını tekne yapımına adayan ve bölgede tersanesi bulunan 62 yaşındaki Yılmaz Dinç, neredeyse yarım asırdır Bodrum guleti üretiyor, bizzat yapım aşamasını denetliyor, satış yapıyor.

Sipariş üzerine başladıkları guletlerin her aşamasını titizlikle inceleyen Dinç, bugüne kadar 80'in üzerinde gulet yapımını kendi elleriyle tamamladı. İnşasını tamamladığı guletlerin her birini test eden Yılmaz usta, daha sonra bu eşsiz guletleri mavi lacivert sularla buluşturdu.

Ahşabın ve deniz kokusunun kendisini mest ettiğini anlatan Yılmaz Dinç, yapımı devam eden bir Bodrum guletinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 45 yıldır Bodrum guleti imalatıyla uğraşmanın keyfini sürdüğünü söyledi.

Bodrum guletlerinin ilk yapıldığı yerin İtalya olduğunu, aslında bu tip teknelerin balıkçı teknesi olarak imal edildiğini belirten Dinç, "Biz bu tekneleri modernize ettik. Charter olarak (kiralama yönetimine) uyguladık. Şu anda charter teknesi olarak kullanılıyor." dedi.

Dinç, Bodrum guletlerinin yapıldığı ilk yıllarda çam ağacı kullanıldığını, daha sonra maun, tik ve meşe ağacı kullanmaya başladıklarını ifade etti.

- 100 bin avro ile 3 milyon avro aralığında

Teknelerin usta ellerde hazırlandığını dile getiren Dinç, "Malzeme kaliteli, işçilikte kaliteli olunca ilgi görüyor. Teknelerimizi Avrupa standartlarına uygun yapıyoruz. Teknesine göre ve maddi imkanlara göre motor takılıyor. Motor hacmi büyüdükçe diğer maliyetler de artıyor. 15 metrelik bir tekneye 300 beygirlik 3 motor taktık." bilgisini verdi.

Dinç, Bodrum guletinin 100 bin avro ile 3 milyon avro aralığında pazarının olduğunu belirtti.

Bodrum guletinin yanında modern yat imalatına da önem verdiklerine değinen Dinç, şöyle konuştu:

"Bodrum guletlerini artık Avrupa ülkelerinin çoğuyla tanıştırdık. Avrupa'dan birçok kullanıcımız var. STS Bodrum okul gemisini 2001 yılında denize indirdim. Avrupa'da iki kez yelken yarışlarına katıldı. Bu yarışların ilki Adriyatik-İngiltere, diğeri ise Fransa-İtalya arası. Fransa yarışında genel birinciliğimiz var. Bu yatın imalatını da 1997-2001 arasında ben yapmıştım. Gulete talep her zaman var. Müşterinin beğenisine sunabileceğimiz guletler mevcut. Bu guletleri üreten ustaların hepsi özel ustalar. Her marangoz, doğramacı yat ustası olamaz. Bu nedenle bu sektörde çalışan ustaların tamamı bu işi temelden öğrenmiş ustalar."

Dinç'in yaşamında unutamadığı anılar da bulunuyor. 1975 yılında yapımını tamamladıkları bir teknenin kızaktan denize indirilirken üzerine devrildiğini anlatan Dinç, vücudunun farklı bölgelerinde çok sayıda kemiğin kırıldığını söyledi. Uzun süre İzmir'deki bir hastanede tedavi gören Dinç, kalça kısmında o yıllardan kalan sakatlığıyla yaşamına devam ettiğini anlattı.

- "Bodrum guletleri Avrupa standartlarında"

Yılmaz Dinç'in oğlu Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç de Bodrum guletlerinin mavi yolculukta bir marka haline geldiğini ve denizleri süslediğini ifade etti.

Bodrum guletleriyle zamanında süngercilik ve yük taşımacılığı yapıldığını aktaran Dinç, "Dönem içerisinde mavi yolculuk ve turizmin başlamasıyla tekneler kullanım alanı itibarıyla oldukça revaçta. Bodrum'da imalat sektörü kendini geliştiriyor ve dönem içerisinde Avrupa standartlarını yakalamış düzeyde imalatlarını büyük boyutlarda sürdürüyor." diye konuştu.

İmalatı başarıyla tamamlanan tekne tiplerinden de bahseden Orhan Dinç, şöyle konuştu:

"Bodrum tersanelerinde yaptığımız tirhandil, ayna-kıç ve gulet modelimiz var. Gulet modelimiz daha estetik görünüyor. Kullanım alanı, ayna-kıç tekneye göre biraz daha azdır. Ayna-kıç teknesi hacim olarak arka kısmından dolayı kabinleri turizm amaçlı kullanılıyor. Tirhandil modeli ise tip olarak diğerlerinden farklı. Baş omurga ve kıç omurgaları birbiriyle aynıdır. Guletler de mavi yolculuklarda estetik olarak tercih edilen bir modeldir."

Dinç, tatilcilerin genelde geniş kabinli tekne tercih ettiklerini belirterek, "Bodrum guletlerimiz 24 metre ve üzeri boyutlarda. Bodrum'da 43 metreye kadar imalatı gerçekleştirilen ve mavi yolculukta hizmet veren teknelerimiz var. İlçede üretilen 100'e yakın Bodrum guleti vardır. Bu teknelerimizin sayısını Avrupa'da artırmak istiyoruz." diye konuştu.

Bodrum'un İçmeler mevkisinde hizmet veren 20'ye yakın tersanede ise 200'den fazla işçi çalışıyor. Sipariş üzerine alınan Bodrum guletlerinin yapımında gemi mühendisinden marangoza, mobilyacısından, elektrikçi, mekanikçi, su tesisatçısı, boyacısı, elektrik ve elektronik mühendisine eleman görev yapıyor.

Maun, tik ve meşe ağacı kullanılarak inşa edilen Bodrum guletleri, ustalarının ellerinde hayat buluyor. Her bir teknenin yapımı ise büyüklüğüne göre bir veya iki yıl arasında değişen sürelerde tamamlanarak denize indiriliyor.


İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER