Kuş cenneti çeltikçi kuşlarıyla rengarenk
GÜNDEMKırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, yağışların etkisiyle 3-4 yıl aradan sonra yöre halkının "ağır misafirler" dediği çeltikçi kuşlarına ev sahipliği yapıyor.
KIRŞEHİR (AA) - Ramsar Sözleşmesi dahil üç ayrı kararla korunan Kırşehir'in Mucur ilçesindeki Seyfe Gölü Kuş Cenneti, yağışların etkisiyle 3-4 yıl aradan sonra yöre halkının "ağır misafirler" dediği çeltikçi kuşlarını ağırlıyor.
Kuşların Türkiye'deki iki ayrı göç yolu üzerinde bulunan gölde, mart ayında flamingolar, turnalar, martılar, ördeklerin görülmesinin ardından çeltikçi ve çıkrıkçı kuşları da konaklamaya başladı. Çeltikçi kuşları, güneş ışınlarının yansımasına göre, koyu kahverengiden koyu yeşile kadar farklı renklere bürünmesiyle ayrı bir görsel şölen oluşturuyor.
Seyfe Gölü Ekoloji Derneği (SEYGED) Başkanı Ömer Çetiner, yağışların etkisiyle göldeki su seviyesinin yüzde 40-50 seviyelerine çıktığını belirterek, bu miktardaki suyun bile kuşların konaklamasına imkan sağladığını söyledi.
Mart ayından itibaren konaklamaya başlayan kuşların gölde görsel bir şölen sunduğunu aktaran Çetiner, 3-4 yıl sonra çeltikçi ve çıkrıkçı kuşlarının görülmeye başlamasının sevindirici olduğunu dile getirdi.
Çetiner, Malya, Seyfe ve Horla pınarlarından su girişi olmamasına rağmen yağışların etkisiyle gölde biriken suyun bile kuşların konaklamasına vesile olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Burayı besleyen Seyfe Göleti'nde bir damla su yokken gölde su seviyesi yüzde 40-50 civarında. Gölün tabanı çorak toprak olduğu için tabandan su almıyor ve tabana su vermiyor. Şu anda yağışların etkisiyle biriken su mevcut. 10 bin 700 metrekarelik bir alan olduğu için gölümüz buharlaşmanın da etkisiyle temmuz ağustos aylarında kuruma noktasına geliyor. Bu da bizi üzüyor." diye konuştu.
"10 santim su olsa bile kuşlara yetiyor"Bir metre suyun bile kuşlar için çok önemli olduğuna işaret eden Çetiner, "Martılar, ördekler, turnalar, flamingolar da mart ayından itibaren gelmeye başlamışlardı. Göldeki su derinliği 30 santimetreyi geçmez. Hatta bazı yerleri 10 santim. Ama, baktığınızda daha derin bir göl gibi görünebiliyor. En dolu zamanında bile en derin yeri bir metreyi geçmeyen bir gölümüz. Aslında sulak alanımız. Yani 10 santim su olsa bile kuşlara yetiyor." dedi.
Yöre halkının her zaman konaklamayan çeltikçi kuşlarını "ağır misafir" olarak nitelendirdiğini anlatan Çetiner, şöyle devam etti:
"Ağır misafirlerimiz diyebileceğimiz çeltikçi kuşlarını şu anda gölümüzde görebiliyoruz. Bu kuşlar ortam konusunda biraz daha seçici olabiliyorlar. Göç ederken ortam güzelse Seyfe'de konaklayabiliyorlar. Beğenmezlerse yollarına devam ediyorlardı. 3-4 yıl sonra gölümüzde konaklamaya başladılar. Çeltikçi kuşlarının en önemli özelliği güneş ışınlarının yansımasına göre koyu kahverengiden koyu yeşile kadar renklerinin değişebilmesi. Yine 4-5 yıldır görmediğimiz çıkrıkçı kuşlarını da görme şansımız var. Sayıları oldukça da yüksek. Bu da bizi mutlu ediyor."
Çetiner, Seyfe Gölü'ne su girişi sağlanması için Yamula Barajı'ndan Seyfe'ye su getirecek Yamula-Kalaba-Seyfe Sulama Pompaj Projesi'nin devreye girmesi ve Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Projesi'nin ihmal edilmeden uygulanmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Göl, geçmişte 187 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapması, dünyada nesli tükenmekte olan 27 kuş türünü bünyesinde barındırması ve endemik bitkileriyle biliniyor.
Muhabir: Abdullah Yıldiz
İlginizi Çekebilir