KONKORDATO SÜRECİ YENİ SORUNLARA İŞARET EDİYOR
DENİZLİ GÜNDEMGESİFED Yönetim Kurulu Başkanı Aysun Nalbant, Konkordato sürecine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulundu.
Ülkemizin mevcut ekonomik durumundan, yabancı para hareketliliğinden, piyasadaki nakit akışı yavaşlamasından olumsuz etkilenen ve borcunu ödemede acze düşen işletmelerin nefes alabilmek için “trend yöntem konkordato” ya başvurmaya başlamalarını kaygıyla izlemekteyiz.
İyi niyetli borçlunun, bu süreçten karlı çıkmasını, alacaklılarıyla yaptığı ve Ticaret Mahkemelerinin onayıyla başlattığı müzakere sürecinden, samimi ve sürdürülebilir anlaşmayla çıkmasını temenni etmekteyiz.
Konkordato sürecine giren şirketten alacaklı olan, özellikle KOBİ ler için zor günler başlamıştır. Büyük şirketlere ara malzeme temin eden KOBİ ler için, çatı örgütümüz TÜRKONFED ile birlikte yerelde GESİFED olarak, zaman zaman ÖNCE KÜÇÜĞÜ DÜŞÜN çağrısıyla yönetenlerin dikkatini çekmeye çalışıyoruz.
Şimdi de bir başka yeni duruma dikkat çekmek isteriz. Ülkede başlayan konkordato sürecinin farklı yansımalarını görmekteyiz. KONKORDATO modasıyla birlikte, TÜRKİYE DE YENİ BİR SEKTÖR DOĞDUĞUNU endişeyle tespit ediyoruz. Ve bu durumu ironik buluyoruz. Artan konkordatolar sebebiyle özellikle özel üniversitelerimiz, gerek bizzat gerekse anlaşmalı olduğu eğitim kurumları üzerinden harıl harıl KONKORDATO KOMİSERLİĞİ kursları açmakta, sertifikalar dağıtmaktadır.
Bu, 3-4 günlük temel eğitimlerin en düşük bedelleri 1.200 TL lardan başlamakta, büyükşehirlerde çok daha yüksek meblağlara ulaşmaktadır. Öte yandan bu eğitimlere başvuran yüzlerce kişi “konkordato komiserliğinden aylık düzenli gelir elde etmek” şeklindeki cazibeye akmaktadır. Her alanda eğitimin ve bilgiyi güncellemenin kıymetine inanmakla birlikte, konkordato günleriyle ortaya çıkan bir yeni akımdan dolayı tereddütlüyüz.
Ülkedeki konkordato akımının yeni bir iş alanı yaratması üzüntü vericidir. Bu sonucun satır arası mesajı olumsuzdur.
KONKORDATO Müessesinin çok kolay işlemesi ve mahkemelerden kolay karar çıkması önemli bir sorundur. Bu müessesenin, (samimi tacir-kişi ve şirketler ayrık olmak üzere) ne yazık ki, alacaklılarından konkordato şemsiyesiyle kurtulmak amacını güden suiniyetli şirketlerce de kullanılmakta oluşu önemli bir sorundur. Ülkede konkordatoya bu kadar yoğun akışın ülke ekonomisi hakkında kötü ve moral bozucu algı yaratıyor olması, iş hayatını demoralize etmesi önemli bir sorundur. Her sabah hangi firmada alacağın batacağını bilmeden, elindeki hangi çeke tedbir kararı geleceğini bilmeden ticarethanenin kapısını açmak önemli bir sorundur. Bu yoğun konkordatolu süreçten nemalanılmaya başlanması, bu işin ekmek kapısı olarak görülmeye başlanması önemli bir sorundur ve de göstergedir. Konkordato gibi son derece önemli bir müessesenin, kazanç kapısı olarak görülmeye başlanması önemli bir sorun ve sonuçtur. Son üç aydır yaşanan konkordato furyasıyla bankalar tarafından ertelenen borç miktarının 15 milyar lirayı, konkordato ilan eden şirketlerin diğer şirket ve kişilere olan ve ertelenen toplam borcunun 30 milyar lirayı bulmuş olması devasa bir sorundur. Bu olguların iyi okunması gerektiğini vurgulamak isteriz. İyi niyetle ve gayretle ticaretini sürdürmeye çalışanlar, büyük işletmelere ara malzeme üretimi-satımı ile ilgilenenler, hizmet üretiminden gelir elde edenler, hatta çiftçiler yani kısaca küçük ve orta ölçekli ticarethaneler için himaye edici önemler alınmalı, konkordatoyla büyük işletmeler nefes alırken, piyasanın bel kemiği olan küçüklerin nefesi kesilmemelidir.
İlginizi Çekebilir