© Haber20Denizli 2022

İŞ YOK DEĞİL ÇOK! ELEMAN YOK!

Meslek Komitelerine yönelik ikinci toplantısında hem üyelerine hem de hemşehrilerine seslenen Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, “İŞKUR verilerine göre, iş yok değil çok! Eleman yok! İşletmelerimiz çalıştıracak personel arıyor. İŞKUR, kendisine başvuran herkesi kendisinden elaman talep eden iş yerleriyle irtibatlandırıyor. Ancak, ne yazık ki özellikle belli bir yaş grubu vatandaşımız bu işlerde çalışmak istemiyor” dedi. Başkan Erdoğan, toplantıda, sektörleri ve DTO’nun üyeleriyle ilgili faaliyetlerinin son durumunu da paylaştı. İstek ve beklentilerini not aldı. Bugüne kadarki toplantılarda komitelerinin ortak en önemli sıkıntısının eleman bulamamak olduğunu tespit ettiklerini ve sorunlarının çözümü için çalışma başlattıklarını açıkladı. Ayrıca, nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için gerekli çalışmayı yapacaklarını ve bugüne kadar büyük bir önemle sürdürdükleri mesleki eğitimleri artıracaklarını belirtti.

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, sektörlerle buluşmalarına ara vermeden devam ediyor. Ortak komiteler toplantısının ikincisini, DTO’nun 5, 6, 12 ve 22. meslek komitelerinin başkan, başkan yardımcısı ve üyeleriyle yaptı. Başkan Erdoğan, bu kez gıda, yiyecek ve içecek maddeleri üretimi ve toptan ticareti, restoran, kafeterya vb. yerlerin işletmeciliği, hazır yemek, fast food, pizza vb. üretim ve satışı, her türlü yiyecek ve içecek maddeleri perakende ticareti ile toprak ve hayvan mahsulleri üzerine faaliyetleri bulunan işletmelerinin temsilcilerini dinledi.

DENİZLİ TİCARET ODASI BAŞKANI UĞUR ERDOĞAN, GIDA KOMİTELERİNİ TOPLADI

Komitelere oda çalışmalarının ayrıntılarını aktaran Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, pandemiye rağmen faaliyetlerine ara vermediklerine dikkat çekti. Erdoğan, “Pandemide bizzat talimat verdim ve gece gündüz demeden ara vermeden çalıştık. Telefonlarımız saat 22.00’a kadar açık kaldı. Odamızdan yetkili bir isim bu telefonlara baktı ve gerekirse istenirse benimle de direkt görüştürdü. Üyelerimizin sıkıntıları ile beklentilerini ve önerilerini dinledik. Online olarak 7 gün 24 saat esasına göre hafta sonu ve resmî tatiller de dahil çalıştık. Her an açıktık; ulaşıldık. İşletmelerimizin kapanmaması ve çalışması, üretim, tedarik ve hizmet zincirinin aksamaması için uğraştık. Denizli Valiliğimizle koordinasyon halinde gerekli izinlerini çıkartarak, işlerinin başında kalmalarını sağladık. Bu sayede pandemiye rağmen hem ihracatımız hem de istihdamımız arttı. Geçen yıl haziranda 210 bin 585 olan 4A kapsamındaki aktif sigortalı sayımız, bu yılın aynı ayında 237 bin 982’ye ulaştı. Bir önceki yıla göre yüzde 13,01’lik artış oldu. 4A, 4B ve 4C’yi kapsayan aktif sigortalı sayımız ise son 1 yılda 300 bin 816’dan 329 bin 662’ye yükseldi. Bunun yanı sıra Can Suyu, Nefes Kredisi ve Eximbank destekleri olarak 340 milyon TL’lik büyük bir kaynağı üyelerimizin kullanımına açtık. Kötü günlerinde de yanlarındaydık… Ayaklarına kadar gittik; tek tek dinledik ve varsa sorunlarını çözdük. Üye ziyaretlerimizi asla aksatmadık. Komitelerimiz bir koldan biz bir başka koldan her fırsatta işletmelerimizin kapısını çaldık. Bu arada, üyelerimiz için binamızdaki imkânları iyileştirdik. Her şey üyelerimizin daha iyi bir ortamda daha konforlu bir hizmet alması için. Bundan sonra da yine elbirliğiyle hareket edecek, çok daha iyi işler yapacağız. Denizli Teknik Tekstil Merkezimizi hazırlıyoruz. Çok önemli işlere, üretimlere ve buluşlara imza atacağımız çok değerli bir yatırım bu merkez. Şehrimizde yeni iş kolları ile sektörler oluşturacak. İş ve istihdamı daha da artıracak. Malumunuz; kuraklık var ve susuzluğun boy gösterdi. Mesela bu tesisimizde susuz boyama dahi yapılabilecek. Ayrıca, fuar vb. organizasyonlarda daha fazla yer almanız, sektörlerinizdeki yenilikleri, yeni ürünleri ve gelişmeleri yakından takip edebilmeniz için çalışıyoruz. Bu yıl, İstanbul’da Avrasya Ambalaj 2021 Fuarı var; 25-26 ekimde heyet halinde ziyaret edeceğiz. 09-13 Ekim’de de Köln’de Uluslararası Gıda, Yiyecek ve İçecek Fuarı Anuga var. Oraya da heyet halinde gideceğiz ve iş adamları dernekleri ile bir araya geleceğiz. Önemli isimlerle temaslarda bulunacağız. Bu etkinliklerimize ilgi oldukça büyük; sağ olun. Sizlerin de ilgi gösterip eksiksiz katılmanızı bekliyoruz” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN, ÜYELERİNİ DİNLİYOR

Komite üyelerinden gelen iki ana talep oldu. Turizm işletmeleri ile diğerleri arasındaki KDV’deki vergilendirme farkının ortadan kaldırılması için çalışma başlatılmasını isteyen komiteler, pandemiden dolayı yaşanan kapanmada oluşan ortamın sektörlerine olan ilgiyi azalttığını, dolayısıyla eleman bulmakta güçlük çektiklerini de dile getirdi. Başkan Erdoğan ise, her iki konuda başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmak üzere ilgili her yerle gerekli yazışmayı yapacaklarını söyledi. Ekibine hem bu konuda hem de kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasını kolaylaştıracak, özellikle gençleri çalışmaya yönlendirip teşvik edecek bir kampanya başlatılması için talimat verdi. Erdoğan, “Pandemi nedeniyle mecburen duran işletmelerimizde de artık teker dönmeye başladı; sizlerden pandemideki durgunluğun sona erdiğini ve işlerinizin hareketlendiğini duymak güzel. Ancak, sizlerin de dile getirdiği önemli bir sorunla karşı karşıyayız. Bu kez iş değil eleman sıkıntısı yaşıyoruz. İlk iki toplantımızda 10 komite, çok sayıda sektör ve temsileriyle bir araya geldim. Temel sorun olarak eleman yokluğu ve personel açığı dillendirildi. İŞKUR’un verilerine göre, ülkemizde son 1 yılda açık iş sayısı yüzde 101 arttı. Denizli İŞKUR, bugün itibarıyla farklı iş kollarında 2392 eleman arıyor. Kuruma başvuran çok sayıda vatandaşımız, İŞKUR’a kayıtlı işletmelerimizle irtibata geçiriliyor. Ancak, ne yazık ki insanımız buralarda çalışmak istemiyor. İş arıyor ama nedense önerilen işi de beğenmiyor. Kısaca, iş yok değil çok; fakat eleman yok! Bununla ilgili farklı bir proje başlatacak, dikkat çekici bir çalışma yürüteceğiz. İnsanımızı, bu sektörlere ve işletmelerimize yönlendireceğiz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER