© Haber20Denizli 2022

DENİZLİLİ AMATÖRLERDEN SPORA EVET, ŞİDDETE HAYIR!

Denizli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, sporda şiddeti önlemek amacıyla farkındalık oluşturmak için “Değişen oyun kuralları ve 6222 sayılı Sporda Şiddeti Önleme Yasası hakkında Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda kulüp yöneticilerine tavsiyelerde bulunuldu. Denizli ASKF Başkanı Feyyaz Ceşen, “Türkiye’de ilki gerçekleştirerek bu toplantıyı organize ettik. Amacımız spora evet, şiddete hayır denmesini sağlamak” dedi.

Türkiye’de son zamanlarda meydana gelen şiddet olayları nedeniyle TFF Amatör Kurul, hafta sonunda oynanması gereken tüm amatör maçları iptal etmişti. Denizli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ise yine aynı konuda Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma yaptı. Bereketler Toplantı ve Sergi Salonu’nda düzenlenen “Değişen oyun kuralları ve 6222 sayılı Sporda Şiddeti Önleme Yasası hakkında Bilgilendirme Toplantısı” yoğun katılımla gerçekleşti. Toplantıya Denizli ASKF yönetimi adına Feyyaz Ceşen ev sahipliği yaparken Denizli İl Emniyet Müdür Yardımcısı Erdinç Gündüz, Gençlik Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu, Futbol İl Temsilcisi Musa Coşkun, Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı Emrah Bayrakçı, İl Hakem Kurulu Başkanı Hayati Ünal, Türkiye Futbol Saha Komiserleri Derneği Denizli Şube Başkanı Fatih Salmansar, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Kelci kulüp yöneticileri, antrenör ve futbolcular katıldı.

TÜRKİYE’DE İLK YAPILDI

Toplantının açılış konuşmasını yapan Denizli Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Feyyaz Ceşen, sporda şiddetin önlenmesi için herkesin üzerine düşen görev olduğunu belirterek, “Biz bu konuda Türkiye’de ilki gerçekleştirerek spor ailesini bir araya getirdik. Sporda şiddeti önlemede herkesin yapması gerekenler var. Bu toplantıda hem 6222 sayısı kanun hem de değişen oyun kuralları hakkında katılımcılara bilgiler verilecek. Denizli centilmenliği ile Türkiye’ye örnek olsun diye dileğimiz var. Bunun için el ele vererek güzel örnekler yaşatacağımıza olan inancımız tam. Katılan ve destek veren herkese teşekkür ederim” dedi. Gençlik Spor İl Müdürü Ahmet İbanoğlu ise futbol ailesinin bir araya gelmesini sağlayan Denizli ASKF’ye teşekkür ederek, “Futbolda rekabet olacaktır. Ancak şiddet sporun hiçbir yerinde olmamalı. Değişen kurallar ve 6222 sayılı kanunun tek amacı sporun centilmence yapılmasını sağlaması. Bana göre saha içinde yaşananlar saha içinde kalmalı. Maç sonunda ise yine dostluk ve kardeşlik devam etmeli. Bu toplantıya katılan herkese mesajım centilmenliği yaygınlaştırın” diye konuştu. Ceşen, amatör ailesine kapısını açan ve her zaman destek veren Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu’na da teşekkür etti.

PANELDE ÖNEMLİ UYARILAR VARDI

Konuşmaların ardından “Değişen oyun kuralları ve 6222 sayılı Sporda Şiddeti Önleme Yasası hakkında Bilgilendirme” adlı bölüme geçildi. Denizli İl Emniyet Müdür Yardımcısı Erdinç Gündüz emniyet konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. “Biz amatörler için 7 gün 24 saat çalışıyoruz” diyen Gündüz, “6222 sayılı kanun 25 sayfadan oluşuyor. Bu kanunu biz uygulamaya çalışıyoruz. Maçlar oynanmadan önce gerekli tüm tedbirlerin alınması için gereken yapılıyor. Denizli’de 2017-2018 sezonunda 62 kişi spordan men cezası aldı. 6222 sayılı kanuna göre ceza alan bu kişilerin 6 tanesi  amatörden. 2018-2019 sezonunda  cezası devam eden kişi sayısı 56 ve bunların 5’i amatörde. Biz istiyoruz ki hiç kimse ceza almasın. O nedenle centilmence maçlar oynansın ve 6222 sayılı kanunu uygulamak zorunda kalmayalım. Biz tüm amatör camiaya centilmence maçlar oynanmasını diliyoruz. Yine 6222 sayılı kanuna göre hakem ve müsabakada görevli kişiler kamu görevlisi olarak sayılıyor ve ona göre işlem yapılıyor. Kulüp yöneticilerimiz ve spor camiası bunu sakın unutmasın” dedi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA DİKKAT

Denizli İl Disiplin Kurulu Başkanı Avukat Çağlar Akçal ise ülke genelinde artan şiddet olaylarından dolayı üzüntü duyduklarını belirterek, “Eğitimde, sporda, siyasette ve yaşamın genelinde hep şiddet var. Spordaki şiddeti uygulamak için 6222 sayılı kanun çıkarıldı. Biz bu kanunun sonuç kısmındayız. Denizli’de her hafta en az 15-20 dosyayı inceleyip kanunlar çerçevesinde değerlendiriyoruz. Bu toplantıyla farkındalık oluşturmak adına önemli. Benim önerim antrenör, yönetici ve diğer unsurlar sporculara örnek olarak güzel hareketler yapsınlar. Sporculara örnek olmanın sorumluluğu ile hareket edilirse olaylar yaşanmayacaktır. Bir başka önemli konuda sosyal medya paylaşımları. Sosyal ağlar üzerinden yapılan sporda şiddete yasasına aykırı yorum ve paylaşımlar ceza alınmasına sebep olacaktır. O nedenle bunun da unutulmaması gerekir. Hakemlerle birlikte görev yapan saha komiseri ve diğer görevlilere karşı yapılan olumsuz davranışlarda ceza sebebi olabilir. Bu konularda dikkatli olmanızı öneriyorum. Toplantının yapılmasını sağlayan Denizli ASKF yönetimine teşekkür ederim” diye konuştu.

“YÜKSEK HOŞGÖRÜ GEREKLİ”

Merkez Hakem Komitesi Eğitmeni Taner Gizlenci ise değişen oyun kuralları ile ilgili detaylı bilgiler verdi. “Futbolda şiddeti önlemenin tek çaresi var o da bakış açısını değiştirmek” diyen Gizlenci, “Sporun bir eğlence olduğunu unutmadan hareket etmeli. Kazanan ve kaybeden olacaktır. Sporun içinde olan herkesin kontrollü olması gerekir. Hakemler inisiyatif kullanmıyor, kuralları uyguluyor. Herhangi bir pozisyon için hakem anlık karar vermek zorunda. O yüzden futbolda hatalar olacaktır. Bunu unutmadan herkesin birbirine karşı yüksek hoşgörü göstermesi gerekir. O zaman sporda şiddet olmayacaktır” dedi. Konuşmaların  ardından Merkez Hakem Komitesi Eğitmeni Taner Gizlenci, görüntüler eşliğinde değişen bazı oyun kurallarını detaylı olarak katılımcılara anlattı. Programın sonunda ise amatör spor ailesi günün anısına objektif karşısına geçti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER