Denizli’de halı ve kilim dokumacılığı antik çağa dayanıyor
DENİZLİ GÜNDEMDenizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli’nin halı ihracatının 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artışla 24,8 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Denizli’nin halı ihracatının 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artışla 24,8 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Denizli’de halı, kilim, heybe, torba, çul, çuval ve seccade gibi yün ve kıl dokuma tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Denizli’nin geleneksel evlerinde sedirlerin üzerine de halı serilir, duvarlara da halı yastıklar dayanır. Tarihsel bir geçmişi olan halı, günümüzde ihracatta da önemli bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki, Dünya çapında ülkemiz, halı ihracatında üst sıralarda yer alıyor.
Denizli’nin halı ihracatı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artışla 24,8 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde ise Denizli’nin ilgili sektörden ihracatı 14,7 milyon dolara ulaştı. Ülke genelinde 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde 2 milyar dolar halı ihracatı yapıldı. Denizli’den ise halı sektöründe 2023 yılının ilk 3 çeyreğinde 76 ülkeye 14,7 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. İlimiz halı sektöründe yüzde 67 oranında Avrupa’ya ihracat yapıyor. En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülkenin yüzde 21 oranla ABD, yüzde 15 oranla Almanya, yüzde 14 oranla Fransa, yüzde 9 oranla İtalya ve yüzde 6 oranla İngiltere olarak sıralanıyor. Yine son yıllarda Kazakistan, Güney Kore, Çekya, Litvanya ve İsviçre’ye olan halı ve kilim ihracatındaki artışlar oldukça dikkat çekiyor.” dedi.
“Halı ve kilimlere desen değil kültürümüzü dokuyoruz”
Denizli’de yer döşemelerinde, sedirlerin üzerinde, duvarlara dayanan yastıklarda, geleneksel yöre kadınlarının heybelerinde ve seccadelerde halı ve kilim dokumalarına çok miktarda rastlandığını belirten DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Halı ve kilimlerin üzerindeki desenler incelendiğinde onların yalnızca işleme değil, her birinin kültürümüzden bir parçayı sembolize ettiğini görüyoruz. Denizli’den daha çok yünden ve ipekten yapılmış el halıları-kilimleri ile sentetik ve yün makine halıları ihraç ediliyor. İlimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan sektör ihracatçılarımıza teşekkür ederiz” diye konuştu.
(MB-E)
İlginizi Çekebilir