© Haber20Denizli 2022

DENİZLİ OSB'DE ENDÜSTRİ 4.0 ANLATILDI

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Denizli Genç İşadamları Derneği ve İletişim Yazılım (Coral Reef) işbirliği ile düzenlenen “ENDÜSTRİ 4.0” konulu seminer Denizli OSB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi

Konu ile ilgili açıklama yapan Denizli OSB Bölge Müdürü Ahmet Taş, “Gelişmiş bir ülkenin uzun vadeli büyümesi ve bunun sürdürülebilmesi, teknolojik ilerleme ile mümkündür. Türkiye’de de söz konusu bu teknolojileri 5 yıl içerisinde görmeye başlayacağız. Bu önemli toplantının devamında neler yapabiliriz konuşmamız lazım. Denizli OSB Yönetim Kurulu ve Bölge Müdürlüğü olarak üzerimize düşeni yapmak için hazırız.” dedi.

Seminerde; Tam Entegre Tekstil İşletmelerinde 25 yıldır dijital dönüşümün öncülerinden ve aynı zamanda Bursa Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Fakültesi’nde Üretim Yönetimi ve Endüstri 4.0 dersleri vermekte olan Fatih Tuncer Hatunoğlu tarafından “4. Sanayi Devrimi mi yoksa Sanayi Evrimi mi? Peki ne yapmalı? Dijital Dönüşümü Tetikleyen Teknolojiler” isimli sunum yapıldı.

Fatih Tuncer Hatunoğlu, insanlık tarihinin gelişimindeki önemli evreler hakkında bilgi verdi. İnsanlığın binlerce yıl boyunca yavaş yavaş yükselen bir çizgide ilerlediğini ifade eden Hatunoğlu, dünya tarihindeki en büyük ve en hızlı değişimin ise buhar gücünün kullanımı ile yaşandığını ve bunun 1. Sanayi Devrimi olarak adlandırıldığını belirtti.

Fatih Tuncer Hatunoğlu, son 200 yıldaki ani yükselişinin ve medeniyette sağlanan gelişiminin sanayi devrimi ile paralel bir şekilde ilerlediğine dikkat çekerek, “Sanayi Devrimi’nin başlangıcı makine, kimya ve metalürji mühendisliğinin ortak çabası ile oldu. Buhar gücü sayesinde insan ve hayvan kas gücünün sınırları aşıldı. Zamanla elektriğin devreye girmesi ile 2. Sanayi Devrimi ve 1960’larda elektroniğin devreye girmesiyle de 3.Sanayi Devrimi başlamış oldu. Bugün ise 4. Sanayi Devrimini konuşuyoruz. Yakında bu devrimin yansımalarını kendi hayatlarımızda çok daha fazla göreceğiz. Çok yakın bir gelecekte robotlarla robotların kendi aralarındaki iletişime tanık olacağız” diye konuştu.

Fatih Tuncer Hatunoğlu, şöyle devam etti: “Yıllardır bilgisayarların, yazılımların elektroniğin yani dijital teknolojilerin insan hayatına etkileri araştırılıyor. Bu tartışma devam ederken son 2 – 3 yıldır bilgisayarlar hatalıklara teşhis koymaya başladı. Robotlar artık bizi dinliyor, bizimle konuşuyor ve depolarda çalışıyorlar. Ya da insansız arabaları test ediyoruz ve bu araçlara biniyoruz. Bütün bu teknolojilerin ilk hallerine gülerken, bugün hayatımıza girmeye başladılar. Dijital teknolojiler sayesinde müthiş bir ilerlemenin kaydedildiği zamanlarda yaşıyoruz. Üretim modelleri tamamen değişiyor artık. İnsan faktörü olabildiğinde azaltılıyor ve insanların görev yapmadığı karanlık fabrikalar dönemi başlıyor. Geçmişte birden fazla disiplin bir araya gelerek 1. Sanayi Devrimi’ni mümkün kılmıştı. Şimdi de aynı şey geçerli. Günümüzde de birden çok mühendislik dalı bir araya gelerek Endüstri 4.0 adında yeni bir iş modeli oluşturmaya başladı.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER