© Haber20Denizli 2022

DENİZLİ GÖLLERİNDE KUŞ SAYISI AZALIYOR

İlimizde her yıl yapılan Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) sonucunda kuraklık, endüstriyel kullanımdan oluşan kirlilik, sazlıkların yakılması, kaçak avcılık gibi nedenlerden dolayı kuş türü ve sayısında geçen yıla göre yarı yarıya azalma olduğu gözlendi.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Denizli İl Şube Müdürlüğü tarafından 5-7 Şubat tarihleri arasında Beylerli Gölü, Acıgöl ve Işıklı Gölü’nde Kış Ortası Su Kuşu Sayımı (KOSKS) yapıldı.

Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Raşit Urhan, üç gün süren kuş sayımı sonuçlarına göre her yıl kuş sayısında ve türünde azalmaların olduğunu söyledi. Urhan, “Yaban hayatı geliştirme sahası olan Beylerli Gölü’nde su kalmamış ve hiç kuş yok. Acıgöl’de bu yıl 2 bin civarı kuş saydık. Geçen yıl 6-7 bin arası kuş oluyordu. Geçtiğimiz yıllarda flamingoların yuvası olan Acıgöl’de bu yıl 57 flamingo saydık. Işıklı Gölü’nde ise geçen yıl 40 bin civarında olan kuş sayısı bu yıl 20 binlere düştü. Bu kuşların 17 bini Sakarmeke kuşu. Bu kuş türünün artması ve diğer kuşların azalması, gölün sığlaştığı, kirlenmesi ve önlem alınması anlamı taşıyor. Ayrıca sadece Işıklı Gölü’nde görülen Elmabaş Patka kuşu neslinin tehlike altında olduğunu görüyoruz. Sonuç olarak, kuraklığa bağlı olarak göllerde su kalmamış ya da sığlaşmış. Suyun endüstriyel kullanımı sonucu yaşanan çevre kirliliği, sazlık yakımı, kaçak avcılık gibi nedenlerden dolayı kuş sayısında ve türünde geçen yıla göre yarı yarıya azalmalar var. Bir an önce gerekli tedbirler alınmazsa bu hızlı düşüş devam edecektir” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER