© Haber20Denizli 2022

“ÇAMELİ KENDİNE ÖZGÜ ÜRÜN VE GELİR KAYNAKLARIYLA İSİM YAPTI”

AK Parti Çameli Belediye Başkanı adayı olan Cengiz Arslan, “İlçemizde yeşil alan ve park hedefi koymuştuk, bunu büyük ölçüde başardık.” diyor ve ekliyor. “Ama daha işimiz bitmedi. Hizmet azmimiz sürüyor.” dedi.

Başarılı çalışmalarıyla bilinen Denizli’nin Çameli İlçe Belediye Başkanı Cengiz Arslan, yeniden aday oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aday olduğunu açıkladığı Çameli Belediye Başkan Cengiz Arslan, ilçe için hizmetlerini sürdüreceği mesajını verdi.

“ÇAMELİ KENDİNE ÖZGÜ ÜRÜN VE GELİR KAYNAKLARIYLA İSİM YAPTI”


Çameli, Muğla ve Burdur illeri arasında kuzeyinde Acıpayam, güneyinde Fethiye, doğusunda Gölhisar ve batısında Köyceğiz ilçeleriyle çevrili havası, suyu ve doğasıyla ünlü bir ilçe. Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi’nin kesiştiği noktada bulunan Çameli, adeta kültürlerin kesiştiği Gireniz ve Teke yöresi folklor ve müziğinin hayat bulduğu kültürel miras açısından zengin bir yerleşim yeri olarak dikkat çekiyor. Çameli’nin tarihi Malazgirt zaferi sonrası Anadolu’nun Türkleştirilmesi ve daha sonraki yıllarda Karamanlılar’ın batı Anadolu’ya göç ederek Burdur ve Denizli illerinde yıllara 1277-1300’lere dayanır. Bugünkü Çameli ilçesinin ilk adı Karaman’dır. 14. Yüzyılın başlarında o zamanların Karaman’ı yani Çameli ilçesi Menteşe Beyliği’ne bağlı bir yerleşimdir. Çameli, cumhuriyet dönemine kadar Köyceğiz’e bağlı kalır. Ardından ismi ilk mescidin burada yapılması ve çevreden insanların buraya gelmeleri nedeniyle Cuma yanı olarak anılmaya başlar. Cumhuriyet döneminde yörenin merkezi olan yerleşim 1930’da nahiye olur, ilk olarak Marmaris ve Köyceğiz’e ardından 1932 yılında Acıpayam’a bağlanır. Çevresindeki ormanlardan esinlenilerek Çameli diye anılmakta olan yerleşim 1953’teki idari düzenlemeler sırasında yeniden 22 kaza kurulması hakkındaki 6068 sayılı kanunla Çameli şeklindeki bugünkü adını alır ve ilçe olur. Çameli’nin ilçe merkezi olması ilgili kanun 3 Mart 1953’te resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girer. İlçe ekonomik açıdan kendine özgü ürünleri ve gelir kaynaklarıyla isim yapmıştır.

Özellikle lezzeti ve pişirilmeye yatkınlığıyla ünlü Çameli fasulyesi ve iri kalibreli cevizi coğrafi işaret alan tarımsal ürünleridir. Çameli’nin elması ve balı da aranan ve tercih edilen ürünler arasında yer alır. Ayrıca süt inekçiliği ve hayvansal ürünlerde Denizli ve bölgenin önde gelen ilçesi olan Çameli’de ekonomik faaliyet yürüten çok sayıda alabalık çiftliği ve üretim tesisi bulunması, ilçenin tarımsal sanayide de üretimden ihracata uzanan bir ticari döngüde söz sahibi olmasını sağlamıştır. Elmalı, Taşçılar ve Kirazlıyayla gibi mahalleler bugün ilçenin alabalık üreticiliğinde önde gelen yerleşim birimlerindendir. Adı geçen mahalleler bölgenin hayat damarı Dalaman Çayı’nı besleyen kaynakların çıktığı yerlerdir.

“ÇAMELİ ARTIK BİR DOĞA, EKO-TURİZM, EKOLOJİK TARIM VE FESTİVALLER CENNETİ

Denizli’nin denize açılan kapısı olan Çameli, Pamukkale ile birlikte Fethiye, Ortaca, Dalyan, Köyceğiz, Marmaris ve hatta Kaş, Kalkan gibi ünlü turizm beldelerinin yakın komşusu bir ilçe konumu da taşımaktadır. Dünyanın en iyi ve kullanışlı yamaç paraşütü pistlerinden biri Yaylacık Yamaç Paraşütü Pisti ile Ölüdeniz’deki ünlü Babadağ Yamaç Paraşütü Pisti’nden daha özellikli bir yapıya sahiptir. Yine son yıllarda keşfedilen Gavur Deliği Kanyonu ile ünlü Fethiye Saklıkent Kanyonu’na rakip olmuştur. Bu değerleri ve özellikleriyle Çameli, eko-turizm ve ekstrem doğa sporlarının başkenti olmayı hedeflemektedir. 93 balık çiftliğiyle alabalık Denizli üretiminin yüzde 55’ini Türkiye toplam üretiminin ise yüzde 3’ünü veren bir ilçedir. Yağlı pehlivan güreşlerinin Anadolu’daki merkezlerinden biri olan Çameli, ünlü Kırkpınar yağlı güreşleri turnuvasına güreşçi yetiştiren altın kemerli pehlivanların çıktığı bir ilçedir. Çameli, spor, macera ve doğa turizmi etkinliklerinde bölgede önemli bir merkezdir ve 60’ın üzerinde trecking, yürüyüş ve dağ bisikleti rotasının başlangıç noktasında yer almaktadır. Yıl boyunca çok sayıda ulusal, uluslararası festivale ev sahipliği yapan Çameli ilçesi kısaca bir doğa, eko-turizm ve tarım, ekstrem sporlar cennetidir.

“ÇAMELİ, SON 5 YILDA BUTİK BİR KENT OLDU”

Çameli, son 5 yılda butik bir kent oldu. 1953 yılında ilçe belediyesi olan Çameli’nin gelişmesi, önemli yatırımlar alması, bir kent yapısına bürünmesi 60 yıl sonra, yani 30 Mart 2014 Mahalli idareler sistemiyle gelen büyükşehir sistemiyle birlikte oldu. Kısacası Çameli önemli devlet yatırımlarıyla büyükşehir belediye sistemiyle tanıştı. İlçede son 5 yılda otogar, kültür merkezi, tam teşekküllü hastane, itfaiye merkezleri, pazar yerleri, park, bahçeler ve yeşil alanlarla sosyal tesisler ve yaşam alanları gibi kent yapıları birbiri ardına yükseldi. Devlet büyükşehirle, 31 mahalleye dokundu. Çameli Belediyesi, Mart 2014 seçimlerinde dev proje kapsamında adeta ilçenin köy statüsünde olan tüm mahallelerine tek tek dokundu. Çameli’nin 31 mahallesinden 28’i çok amaçlı sosyal tesislere kavuştu. Mahallelerde hizmete sunulan tesisler, vatandaşların pazar yeri, nişan düğün ve toplu yemekler gibi etkinlikler için yer ve mekan sorunlarını kökten çözmüş oldu. 2014 yılının Nisan ayından itibaren, Çameli’nin her mahallesine bir yeşil alan ve park hedefi de koyduk ve bunu büyük ölçüde başardık.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER