BU ÇİÇEĞİ KOPARMANIN CEZASI 38 BİN LİRA
GÜNDEMMuğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Sarıgerme plajında koruma altındaki endemik türlerden olan Kum zambakları sayısında son yıllarda gözle görülür artış yaşandı.
Mavi Bayraklı SARÇED plajında daha sık görülen Kum Zambaklarının korunması ve plaja gelen misafirlerin bilgilendirilmesi için plajın birçok yerine uyarıcı levhalar konuldu. Kum Zambağını koparmak, soğanını söküp başka yere taşımanın cezası 38 bin lira.
Özellikle Temmuz-Ekim aylarında açan kum Zambakları, akşam serinliğinde çevreye yaydığı kokusuyla ilgi çekiyor.
Sökülüp başka yerlere taşınması ve yurt dışına götürülmesi yasak olan Kum Zambağı, ilaç sanayiinde ve parfümeride kullanılıyor.
Tıbbi olarak da kullanılıyor, parfümeride de
Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği (SARÇED) Başkanı Cengiz İlhan, özellikle Akdeniz sahillerinde Kum Zambaklarının endemik bir tür olarak yetiştiğini ifade etti.
Kum Zambaklarının tıbbi olarak kullanılmasının yanında parfümeride doğal aromatik kokusundan dolayı esans sanayiinde de kullanıldığını belirten Cengiz İlhan, “Kum Zambakları akşamüzeri aromatik bir koku yaymaktalar. Buraya gelen misafirlerimiz de gayet iyi bilmektedir. Derneğimiz Kum Zambaklarını 10 yıldan beri koruma altına almış ve halkımızı da bilinçlendirmiştir. Bu sayede de Kum Zambakları sahilde oldukça artmış ve alan olarak da genişlemiştir” dedi.
Cezası 38 bin lira
Halkın bilinçlenmesi sayesinde Sarıgerme sahilinin Kum Zambağı bahçesine dönüştüğünü anlatan Cengiz ilhan, “Yasalarla korumadan ziyade, bizler eğitimle ve Kum Zambaklarını tanıtarak halkımızla koruma yolunu seçtik. Yasada bir Kum Zambağının sökülmesinin 38 bin lira gibi cezası var. Bunları halkımıza ceza kısmından ziyade Kum Zambağının önemini anlatıyoruz. Halkımızdan da bunun karşılığını çok iyi gördük. Bu sayede sahilimiz Kum Zambağı bahçesine dönmüş vaziyette. Bundan da biz dernek olarak çok memnunuz. Halkımıza da teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Doğa fotoğrafçısı hayran kaldı
Doğa Fotoğrafçısı Baki Baykal, ilgi alanının endemik türleri fotoğraflamak olduğunu söyledi.
Sarıgerme SARÇED plajında Kum Zambaklarını fotoğraflamak üzere geldiğini belirten Baykal, “Kum Zambakları korunması gereken nadir endemik bitkilerden biri. Plaja çok güzel bir görünüm katmış. Bu çiçekler üzerine basılmaması, koparılmaması gereken o bölgeye has ve orada yetişen çiçekler. Hem doğaya saygımızdan ötürü, hem de yok olmaması, bu türlerin neslini yok etmemek için özen göstermemiz lazım. Burada yapılan uyarılarla halkımızın bu bilince ulaşacağına inanıyorum” dedi.
Sarıgerme’nin Kumdelenleri
Erol Çalık, Sarıgerme’de turizm sektöründe çalışırken Kum Zambaklarının korunması için yıllar önce büyük uğraşlar verdiklerini ve amaçlarına ulaştıklarını ifade etti.
Erol Çalık, “Ben yıllar önce Kum Zambaklarını kardelene benzeterek Sarıgerme’nin “kumdelenleri” demiştim. Bu koruma çalışmaları emeklerimizin boşa gitmediğini gösteriyor. Şu anda büyük bir alana yayılmış olması çok sevindirici. SARÇED’in de bu konuda yapmış olduğu çalışmalar çevreye verdiği önemi gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda Sarıgerme Kum Zambakları ile de adından söz ettirecek diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Bölgeye gezmeye gelen Kamal Salehezadeh “Kumsal, deniz ve zambak çok güzel, ben sadece burada gördüm, başka tarafta görmedim. Ortaca’ya her geldiğimde Sarıgerme SARÇED plajına bu zambakları görmek için mutlaka gelirim. Çok güzel koruma altına alınmış”
Bölgede rehberlik yapan Suat Kaptan, ise, “Kum zambaklarımız genellikle Ağustos başlarında çıkar, eylül sonu ekim başlarında havalar soğuduğu zaman kendiliğinden kaybolur. Çıkmasını da fark edemezsin, yok olmasını da fark edemezsin. Allah’ın buraya verdiği bir lütuftur ve güzel bir şekilde koruma altındadır. Herkesin buraya gelip görmesini isteriz. Kendine ait bir aroması vardır. Sırf bunun için sadece gelip görmek, koklamak, bunların resimlerini çekmek, doğa harikasını burada seyretmek için Avrupa’dan binlerce insan gelir”
İlginizi Çekebilir