BOZKURT BELEDİYESİ ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK MALİYETİNİ SIFIRA İNDİRECEK
İLÇE HABERLERİDenizli’de CHP’li Bozkurt Belediyesi güneş enerji sistemi ile çiftçilerin elektrik maliyetini sıfıra indirecek projeyi hayata geçiriyor.
Denizli’de CHP’li Bozkurt Belediyesi güneş enerji sistemi ile çiftçilerin elektrik maliyetini sıfıra indirecek projeyi hayata geçiriyor.
Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, artan enerji maliyetleri sonrasında zor bir dönem geçiren üretici ve çiftçilere destek olmak amaçlı hayata geçirecekleri ‘Bedava Elektrik’ projesinin detaylarını anlattı. Başkan Çelik, ilçede bulunan 11 tarımsal kooperatif ve Bozkurt Belediyesi ortaklığında sıfır faizli kredi imkanıyla kurulacak olan Güneş Enerjisi Santralinin (GES) hem üreticiye bedava elektrik sağlayacağını hem de de 4 yıl sonunda yatırımın maliyetinin kendi ürettikleri elektrik ile karşılayacaklarını söyledi.
YENİ GES PROJESİNİN YAPILMASI İÇİN BAŞKAN ÇELİK’TEN TAM DESTEK
Bozkurt’un ve çiftçilerin geleceği için büyük önem taşıyan proje hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Çelik 2014 yılında güneş enerji sistemi için kolları sıvadıklarını ve 20 bin metrekarelik alana güneş enerji sistemi kurduklarını belirtti. GES projesinin bulunduğu alanın 60 bin metrekare olduğunu belirten Başkan Çelik çiftçilerin tarımsal sulamada kullanılan elektrik maliyetlerini sıfıra indirecek olan ve önümüzdeki dönemlerde kurulumu gerçekleştirilecek olan projenin detaylarını aktardı. Başkan Çelik projeyle ilgili şunları söyledi;
“Biz 20 bin metrekarelik alana güneş enerji sistemi kurduktan sonra alanımız bizim 20 bin metrekare değildi, 60 bin metrekarenin üzerindeydi. Tamamının imarını o zaman için enerji alanı olarak tescil etmiştik. Bir buçuk senedir de tarımda girdilerin çok artmasından dolayı en azından tarımsal sulama kooperatiflerine elektrik bedelinin maliyetini düşürmekle ilgili bir çalışma yapmaktayız Bozkurt Belediyesi olarak.
20 bin metrekarelik alanın gerisinde kalan alanıma hemen bir fizibilite yaptırdım. Biz tarım yapan bir belediyeyiz, tarım yapan bir belediye olduğumuz için tarımsal sulama alanlarında da arazilerimiz var, bütün tarımsal sulama kooperatiflerine belediye olarak ortak olduk. Ortak olduktan sonra bu tarımsal sulama kooperatiflerinin, enerji giderlerinin tespitini yaptık, fizibilitelerini yaptık ve “Bunların enerjisini nasıl minimalize edebiliriz?” projesini gerçekleştirdik.
BAŞKAN ÇELİK BELEDİYE ARAZİSİNİ GES İÇİN 25 YILLIK KİRAYA VERDİ
Önceliğimiz bu alandaki kooperatiflerimize bir meclis kararı ile 25 seneliğine güneş enerjisi sistemi kuracağımız arazinin kiralanmasıydı. Bir ihale açıp, bu ihaleyi gerçekleştirdik ve bunu kiraladık. Bu kiraladığımız arazinin üzerine kuracağımız; tarımsal sulama kooperatiflerine ait olan güneş enerjisi sistemlerinin tüm projelerini gerçekleştirdik. Ekipman analizlerini yaptık ve bağlantı anlaşmalarını gerçekleştirdik. Daha sonraki süreç tabiki finansı bulma süreciydi, finansla da ilgili bir genelge çıkınca bizim işimizi kolaylaştırdı. Bu genelge neydi, tarımsal sulama birliklerine ve kooperatiflerine 2 sene ödemesiz, 5 sene vadeli 0 faizli, tarımsal sulamada kullanılacak güneş enerji sistemlerinin yapılmasıydı. Bununla ilgili başvurularımızı yaptık ve başvurularımızın sonucunda da bu finansla güneş enerjisi sistemlerimi kuruyoruz.”
GES PROJESİNİN AMACI; TARIMSAL SULAMADA KULLANILAN ELEKTRİK MALİYETİNİN DÜŞÜRÜLMESİ
Güneş enerjisi sistemi projesi ile amaçlarının tarımsal sulama alanlarındaki elektrik giderlerinin azaltılması olduğunu belirten CHP’li Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, çiftçilerin elektrik giderlerinden dolayı kuru tarıma yöneldiğini ve bununda tarımsal verimliliği düşürdüğünü söyledi. Çiftçilerinin elektrik giderlerinin bu proje ile sıfıra indirileceğini planladıklarını belirten Başkan Çelik “Buradaki amaç; özellikle tarımsal sulama alanlarının elektrik girdilerinin çok fazla olması nedeniyle, çiftçilerimiz kuru tarıma yönelmeye başlamışlardı ve bu kuru tarıma yönelmede, onların tarımsal girdilerinin maliyetini düşürmüştü ve verimini düşürmüştü. Su sorununu ve elektrik sorununu bu şekilde çözerek Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştiriyoruz. Tarımsal sulamada kullanılacak olan elektriğin maliyetini neredeyse sıfıra indiriyoruz. Bu nedenle Bozkurt Belediyesi olarak bu projemizle gurur duyuyoruz.” dedi.
ÜRETİLEN ELEKTRİĞİ ENERJİ FİRMALARINA DA SATABİLECEKLER
Çiftçilerin elektrik maliyetlerini sıfıra indirmek için bir çok destekte bulunan CHP’li Bozkurt Belediyesi’nin yeni projenin 3 yılda yapım maliyetlerinin tamamlanacağını ve ardından da üretilecek elektrik satılması ile kooperatif üyelerine ek gelir sağlanacağını söyledi. Başkan Birsen Çelik elektrik satışıyla ilgili “O bizim için 2. planda kalıyor. Amacımız burada elektriğin girdisini sıfıra indirmekti. Fakat sistemi 3 buçuk sene sonra tamamen maliyetini sıfıra indirdikten sonra, bedelini de mahsuplaştıktan sonra enerji firmalarına da satmayla ilgili bir durum söz konusu.” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir