Batı Trakya kültürü Hamamönü'ne taşındı
KÜLTÜR SANATYTB'nin Türkiye Bursları ile Ankara'da öğrenim gören Batı Trakyalı gençler, "Batı Trakya Kültür ve Tanıtım Günü" düzenledi.
ANKARA (AA) - Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Türkiye Bursları ile başkentte öğrenim gören Batı Trakyalı gençler, Hamamönü'nde "Batı Trakya Kültür ve Tanıtım Günü" düzenledi.
YTB iş birliğiyle Türkiye Bursları Hamamönü Ofisi'nde düzenlenen, gün boyu sürecek etkinlikte fırında makarna "pastiçio", su, tuz ve un karışımının fırında pişirilmesinin ardından tereyağıyla tatlandırılan "kaşnika", ince iki yufka arasına pirinç ve patates harcı konularak fırında pişirilen "klin", Kavala kurabiyesi ve Gümülcine kahvesi gibi Batı Trakya mutfağına özgü yiyecek ve içeceklerin sunumu yapıldı.
Etkinlikte yöresel kıyafetler, kültürel ürün ve eşyalar da sergilendi.
Batı Trakya'yı kitaplarında anlattıAçılış törenine Batı Trakya'dan gelen, "Sabahsız Geceler", "Aşk ve Göç", "Benim Güzel Öykülerim" kitaplarının yazarı Vildan Serdar, sözlerine "Anavatanımın kalbinde olmak benim için çok güzel bir duygu. Özellikle böylesine müstesna bir etkinliğe bir yazar olarak Batı Trakyamı temsilen katılıyor olmam son derece onur verici." diyerek başladı.
Kitaplarının doğuş hikayesini anlatan Serdar, çocukluğunda aile büyüklerinden duyduğu muhacirlik dönemi anılarının eserlerinde büyük iz bıraktığını belirtti.
Batı Trakya ve Rumeli topraklarından ayrılmak zorunda kalanların yollarda haydutlarla, Sırp, Yunan ve Bulgar komitacılarla ve salgın hastalıklarla mücadelesinin de kendisini çok etkilediğine dikkati çeken Serdar, kaleme aldığı, göç yolunda üç çocuğunu kaybeden "Ayşe Gelin"in hikayesini gözyaşları içinde anlattı.
"Gönül coğrafyamızın en önemli kısmı Batı Trakya"YTB Başkan Yardımcısı Hüseyin Gündoğar da yazar Serdar'ın anlattığı hikayenin 650 bin göçmenin hikayesinden sadece biri olduğuna dikkati çekerek, "Sadece 650 bin göçmen değil, bu vatanda ne kadar insanımız varsa her birinin ayrı ayrı acı bir hikayesi var. Bu vatanın toprakları çok geniş. Gönlü ise topraklarından da geniş. 'Gönül coğrafyası' dediğimiz coğrafyanın en önemli kısmını da Balkanlar ve Batı Trakya oluşturuyor." diye konuştu.
Muhabir: Nazlı Yüzbaşıoğlu
İlginizi Çekebilir